Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

TBS Örebro bäst i Sverige – utsågs till Årets bästa UF-skola

Thoren Business School i Örebro är bäst i Sverige. Skolan utsågs till Årets UF-skola när riksfinalen i Ung Företagsamhet avgjordes.

TBS-rektorn Fredrik Bergs plan den här morgonen var egentligen att åka in och fira de fina söksiffrorna till skolan i Örebro med sin personal. Men i går kväll utsågs TBS Örebro till Årets UF-skola i Sverige – och helt plötsligt fanns två fantastiska anledningar till firande denna onsdagsmorgon.

– Det är för jäkla roligt. Vilken grej. Vi hade fest på jobbet i går och det tar vid i dag. Det här är bara ytterligare ett kvitto på att vi är en superprofessionell skola som kan ge unga människor i Örebro en modern och nutida skola, där UF och entreprenörskap är viktigare än någonsin. Det är så viktigt både för skolan och samhället att vi står upp för entreprenörskapet, som jag tror kommer vara lösningen för Sverige. Det är häftigt att vara en del av det, säger Fredrik Berg.

Vad ligger bakom framgången?
– Det är ett tioårigt hårt arbete framförallt bland UF-lärarna där vi har fullt fokus på att UF och entreprenörskap är viktigt här och nu och framåt. Det är fantastiskt att ha sånt engagemang och att vi orkat jobba över lång tid. Ekonomiprogrammet har byggt det här tidigt men nu har det gått från att vara programspecifikt till att genomsyra hela skolan vilket känns häftigt.

Göte Brunasso är ekonomi- och entreprenörsskapslärare och en del i UF-teamet på skolan. Han förklarar framgången så här:

–  Vi försöker få en röd tråd och en progression hela vägen från årskurs ett till tre. Nu driver alla program på skolan UF och det bubblar än mer nu när alla elever är med. Vi har ett jättefint UF-team och många andra på skolan som är intresserade. Sedan har vi en ledning med rektorer i spetsen som aldrig säger nej utan vi får göra nästan vad vi vill, vilket gör att vi vågar prova mycket och tänka fritt, säger han.

Vismas pris Årets UF-skola 2021 delades ut av Visma Spcs utbildningsansvariga Hilda Netz. Priset består av reklamtid värd en kvarts miljon kronor hos TV4, i samarbete med mediebyrån Scream.

Noterbart är att 34 376 elever varit delaktiga i att driva UF-företag på skolor runt om i Sverige under läsåret 20/21.

Motiveringen för TBS Örebro som årets UF-skola lyder:
”Årets UF-skola sticker ut och sätter check i alla boxar kring tävlingskriterierna. Ung Företagsamhet har präglat skolan sedan dess start. Entreprenörskap löper som en röd tråd genom alla skolans samtliga program. Skolans drivna och engagerade lärare har tillsammans utvecklat en imponerande strategi och tydlig plan kring deras arbete med Ung företagsamhet. Planen sträcker sig över alla tre år på skolan där man bland annat fokuserar på ämnesintegration, personlig utveckling och nätverkande med näringslivet. Avslutningsvis vill vi även lyfta skolans viktiga internationella samarbeta med tre skolor från Tanzania. Årets UF-skola är Thoren Business School, Örebro.”

Noterbart i övrigt är att Inger Forslund, TBS Sundsvall, var med bland kandidaterna till årets UF-lärare och att Insito UF, TBS Örebro, var nominerade till riksfinalen till priset för Årets affärsplan.

Bild som hör till artikeln
Under sin universitetstid studerade Johan Karlsson fysik och matte på magisternivå och tanken var att doktorera inom ämnet. Men något kändes inte helt rätt. Johan sökte istället ett jobb som fysik- och mattelärare och upptäckte att han stortrivdes. I dag arbetar han som legitimerad lärare på Thoren Business School.
March 5, 2024
av 
Linn Lundgren