Engla Gullberg och Elsa Vestman går första året på ekonomiprogrammet på Affärsgymnasiet Örebro. De får en extra inblick i företagande och ekonomiska aspekter i samhället. Och den verklighetsnära, projektbaserade undervisningen gör lärandet extra intressant.
– I kursen företagsekonomi arbetade vi med hållbarhet inom olika företag. Det var väldigt roligt att se hur företagen jobbar. Vi fick större förståelse än innan, berättar Engla.
– Jag har lärt mig mycket om ekonomi och hushållning, vilket känns nyttigt, berättar Elsa.
Stöd av lärarna
Detta lärande varvas med klassrumsundervisning, vilket fungerar utmärkt enligt de två eleverna – inte minst på grund av stödet från lärarna.
– Du kan få hjälp av vilka lärare som helst, oavsett om du har dem i dina ämnen eller inte, säger Engla och fortsätter:
– Du behöver inte alltid gå till din mentor. Du kan fråga andra lärare också.
Elsa instämmer:
– Ja, du kommer riktigt nära lärarna, de är nästan som kompisar. Det blir en fin relation.
Coachtid
Förutom den dagliga kontakten med lärarna finns det även möjlighet till ytterligare stöd. Skolan erbjuder särskilda tider för extra hjälp inom specifika ämnen, vilket eleverna uppskattar:
– Det är en halvtimme efter skolan. På tisdagar är det mer fokus på matte, så då är alla mattelärare där. På torsdagar är det övriga ämnen. Du kan sitta och plugga inför prov eller få hjälp med annat. Det är verkligen bra, säger Engla.
Skolanda
Vad är det då som limmar ihop dessa delar till en kraftfull helhet? Jo, enligt Elsa och Engla är det skolandan. Affärsgymnasiets största styrka är stämningen mellan elever och lärare samt atmosfären i de gemensamma utrymmena.
– Det är jättebra stämning, både i klasserna och mellan klasserna. Jag har aldrig känt mig otrygg, säger Engla.
Elsa instämmer och skickar vidare den positiva känslan till blivande elever som kanske är nervösa att börja på en ny skola:
– Ta det lugnt. Det kommer att gå bra. Här löser det sig alltid.