Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

Superentreprenörerna från Helsingborg driver dubbla företag

Att studera på gymnasiet räcker mer än väl för många, men inte för Thoren Business School-eleverna Tom Wilson och Oskar Holmsten som samtidigt driver ett UF-företag och ett aktiebolag. – Vi älskar entreprenörskap. Vi tycker att det är helt fantastiskt att kunna jobba så här, säger Oskar Holmsten.

Tom Wilson och Oskar Holmsten går årskurs 2 på Business Program på Thoren Business School i Helsingborg. Sedan i höstas driver duon, tillsammans med klasskamraten Jacob Lindborg, UF-företaget Toj UF, vars verksamhet går ut på att förse studenter i Sydafrika med solcellsdrivna ficklampor för att hjälpa dem studera kvällstid.  

– Vi fick höra om studenter som inte kan studera på kvällen eftersom det är så mörkt och de inte har någon elektricitet. Det var då vi kom på idén med solcellsdrivna ficklampor, säger Tom Wilson.

Hur kom då några gymnasieelever i Helsingborg i kontakt med behövande i Sydafrika? Betonas bör att detta inte är vilka killar som helst, utan väldigt ambitiösa, drivna och hårt arbetande entreprenörer. Det var Jacob Lindborg som på ett event i Malmö träffade på organisationen Star for Life och berättade om trions idé. Organisationen tyckte att Toj UF:s affärsidé lät som ett fantastiskt initiativ och hjälpte dem komma i kontakt med skolor i Sydafrika som var i behov av ficklamporna.

Genom en av Toj UF:s kontakter i Helsingborg som i sin tur kände en konsult i Kina fick UF-företaget en leverantör som kunde hjälpa företagarna med leveranser till Sydafrika. Toj UF har lyckats få sponsorer av flera företag, som i gengäld får marknadsföring i form av bland annat publicitet på olika varor och i reklamfilmer.  

Alla ficklampor kommer att skickas i en samlad leverans i stället för i flera mindre paket, dels med tanke på ekonomisk hållbarhet men även av miljöskäl. Under våren väntas lasten mot Afrika gå.

Uttagna i företagartävling

Inte bara Star for Life är av åsikten att Toj UF sitter på en superidé. Under hösten blev UF-företaget även headhuntade att delta i affärsplanstävlingen Venture Cup, efter att en anställd på tävlingen hade fått nys om Toj UF.

– Vi fick gå på olika event, träffa folk och pitcha vårt företag för en jury och en massa folk. Det var en rolig process där vi fick lära känna folk och få kontakter, säger Tom.

En av jurymedlemmarna var Almi, ett statligt bolag som erbjuder lån och affärsutveckling till företag med potential. Även Almi blev intresserat av Toj UF under tävlingen, och bolaget har hjälpt de unga företagarna med en hel del sedan dess.

– De agerade väldigt bra stöd och bollplank och vi fick många idéer, positiva tankar och inputs. De hjälpte oss mycket och det är något vi är väldigt tacksamma för, säger Tom.

Driver aktiebolag vid sidan av studierna

Utöver UF-företaget driver Tom Wilson och Oskar Holmsten även ett aktiebolag – ett bemannings- och rekryteringsföretag med visionen att öka företags tillväxt och hjälpa arbetsgivare hitta rätt kompetens på rätt platser, som de själva uttrycker det. Idén till detta kom redan för 1,5 år sedan, men nyligen, då Tom blev myndig, gjorde duon slag i saken.

– Jag fyllde precis 18 och då fick vi första möjligheten att starta det. Det är tufft att driva verksamhet annars, säger Tom.  

Worth While Staff AB, som bolaget heter, är aktivt inom ett flertal branscher.  

– Vi bemannar enligt behov, vi har ett brett utbud av kompetenser och skillset. Vi går efter utbud och efterfrågan: från lager- till restaurangbranschen till telefonförsäljning, säger Oskar Holmsten.

– Vi vill inte specificera oss på en bransch, utan skapa ett så brett nätverk som möjligt. Vi vill ta emot och hjälpa alla, tillägger Tom.

Tidskrävande men värt

Att studera på gymnasiet, driva ett UF-företag och ett aktiebolag tar givetvis enormt mycket tid. Trots det ångrar Tom och Oskar ingenting, tvärtom: de njuter av varje dag.

– Vi älskar att lägga ner timmarna som man normalt inte hade lagt ner. Det är inget vi gör för att vi måste utan för att vi vill, säger Oskar.

Hur får ni tiden att räcka till?

– Det blir många luncher som man har möte på och jobb på raster då man har tid. Det gäller att utnyttja dygnets alla timmar, planera väl, ha ett bra schema och schemalägga allt. Det blir många sena kvällar och tidiga morgnar, säger Tom.

TBS passar duon som handen i handsken

Thoren Business Schools drivkraft och mål är att utveckla framtidens stjärnor inom business – såsom Oskar Holmsten och Tom Wilson. Detta genom ett unikt upplägg med stort företagarfokus och kurser inom bland annat entreprenörskap, vilket är något Tom och Oskar värdesätter.

– Det hjälper till att hitta det där brinnande drivet för företagande som vi båda har, säger Tom.

En annan del av Thoren Business Schools upplägg är att regelbundet bjuda in externa aktörer såsom entreprenörer, organisationer och företag att föreläsa på skolan.

– Det har gett oss otroligt mycket. Till exempel har de tagit in unga företagare som visar att det går att driva företag och gå i skolan, säger Oskar.  

Utöver att driva två företag och studera blev Tom och Oskar nyligen uttagna i Carepa Junior Management Board där de ska hjälpa företagets ledningsgrupp nå nya höjder. Läs mer om detta här!

Det här är superentreprenörerna

Toj UF: Tom Wilson, VD; Oskar Holmsten, projektledare och administrationsansvarig & Jacob Lindborg, ekonomiansvarig

Worth While Staff AB: Tom Wilson, co-founder & Oskar Holmsten, co-founder

Studerar: Business Program årskurs 2 på Thoren Business School Helsingborg

Toms framtidsdröm: Bli framgångsrik entreprenör och företagare. Strävar mot att kunna göra skillnad på planeten.  

Oskars framtidsdröm: Att kunna inspirera andra och vara en förebild.

Bästa med Thoren Business School enligt Tom: De olika möjligheterna man får genom de olika programfördjupningarna.

Bästa med Thoren Business School enligt Oskar: Positiva och drivna lärare som vill hjälpa en och som har bra svar på svåra frågor. De ser eleverna för vad de kan bli och inte bara för vad de är just nu.

Vill du också bli superentreprenör redan på gymnasiet? Ansök till Thoren Business School här!

Bild som hör till artikeln
I sommar tar Egil studenten från Thoren Business School Gävle. Redan nu har han erbjudits en heltidsanställning på sin APL-plats Bilbolaget. – Vi vill ha kvar honom i teamet, säger handledaren David Sällman.
March 5, 2024
av 
August Gidlund