Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

TBS Örebro gjorde insats för ukrainska barn och ungdomar

Thoren Business School Örebro har under våren samarbetat med Stadsmissionen där elever i årskurs 2 skapat meningsfulla aktiviteter för ukrainska flyktingar i Örebro. - Det här är socialt entreprenörsskap på riktigt, säger läraren Cecilia Brobäck.

Eleverna på samhällsprogrammet på TBS Örebro läser i årskurs två kurser i pedagogiskt ledarskap. Avslutningen på årets ledarskapsår blev lite annorlunda då eleverna fick i uppdrag att på olika sätt stötta ukrainska flyktingar. Stadsmissionen hjälpte TBS att kicka i gång projektet och sedan fick eleverna börja spåna på vilka sätt man bäst skulle kunna hjälpa ukrainarna.

- Vi har samlat in sportutrustning och kläder men det mesta har handlat om aktiviteter och upplevelser i olika former, berättar Cecilia Brobäck.

En tjejgrupp har träffats på skolan och fikat, eleverna har arrangerat en familjedag med lekar och ansiktsmålning i Stadsparken i Örebro, några ukrainska ungdomar fick möjlighet att besöka studsmatteparadiset Jumpyard och som avslutning anordnade eleverna i årskurs två en biovisning i skolans lokaler.

- Det var sammanlagt 40 med på bion, både föräldrar och barn, vilket var perfekt för det var exakt så många popcornskålar vi hade. Vi lyckades hitta en nyproducerad ukrainskdubbad familjefilm, så det blev perfekt, säger Cecilia.

Det finns cirka 200 ukrainska flyktingar i Örebro och TBS-eleverna har mött ett 70-tal av dessa. En utmaning har varit kommunikationen och att nå ut till ukrainarna om aktiviteterna.
- Vi provade först med anmälningar via QR-koder men det gick inte så då fick eleverna söka upp flyktingarna på hotellet för att sätta upp lappar och prata med dem.

Projektet är nu avslutat och eleverna har fått massor av lärdomar i socialt entreprenörskap.
- Eleverna var väldigt nöjda och glada. Det är ju fint att få hjälpa andra och här har ju eleverna gjort skillnad på riktigt. De har också löst allt själva som exempelvis ordnat egna tolkar, jag och min lärarkollega Per Varga har bara agerat bollplank, säger den stolta läraren Cecilia Brobäck.

Bild som hör till artikeln
I sommar tar Egil studenten från Thoren Business School Gävle. Redan nu har han erbjudits en heltidsanställning på sin APL-plats Bilbolaget. – Vi vill ha kvar honom i teamet, säger handledaren David Sällman.
March 5, 2024
av 
August Gidlund