To top icon
Nyheter

UF-företag vann dubbla tävlingar – nu väntar SM

Essence UF lyckades med bedriften att vinna inte bara en, utan två tävlingar när UF Västmanland ordnade tävlingsdag för länets unga företagare. Nu väntar SM i Göteborg för Thoren Business School Västerås-företaget.‍

Essence UF består av de fem Business Program-eleverna (från vänster på bilden) Mattias Salenholt, Josef Akravi, Ebba Malmkvist, Radwan Hassan och Mohssen Hussein. Företagets affärsidé är att samla ungdomar till ett tryggare nattliv genom att anordna roliga, ordnade och alkoholfria fester för nejdens unga. Hittills har de ordnat två fester sedan grundandet hösten 2021, varav bägge blev slutsålda.

Tävlingsdagen

Det blev en tumultartad start på UF Västmanlands tävlingsdag för de unga Thoren Business School-företagarna. Gänget trodde nämligen inte att de skulle tävla under dagen, eftersom deras namn inte fanns med på en lista över alla deltagande företag. Det var när kvintetten var på sina respektive APL-platser som de fick samtal om att de skulle befinna sig på coworking-arenan B26 i Västerås där tävlingarna ägde rum.

– Då var det bara att sätta sig på bussen och försöka fokusera på det vi skulle göra. Det kom lite som en chock, men det var kanske det som fick oss att bli fokuserade. Dagen började med lite tumult men vi löste det, säger Ebba Malmkvist, marknadsförare i Essence UF.  

Trots denna smärre motgång lyckades Essence UF övertyga tävlingsjuryn och kamma hem två segrar – i tävlingarna Årets tjänst och Årets kulturentreprenör.

– Vi fick gå in i två olika rum – ett för varje tävling. Där satt en jury och ställde frågor och vi fick förklara vad vi gjorde. Det var en blandning mellan en pitch och en intervju. Vi fick prata om det vi gör helt enkelt; de ville veta vad planen är, vad vi har gjort, hur ekonomin ser ut och så vidare, berättar Ebba.

Vad innebär dessa vinster för er som företag?

– Det innebär jättemycket! Vi får visa upp oss för fler människor på SM, och kanske blir någon inspirerad. Vi såg ju problem i samhället: att ungdomar behöver socialisera sig, och någon kanske tar vid vår idé och gör så att det händer mer för ungdomar.  

Gott samarbete och förberedelse är nyckeln till framgång

Utöver heder, beröm och en plats i SM i Ung Företagsamhet vann Essence UF 1 500 kronor per tävling, alltså totalt 3 000 kronor. Pengarna går rakt in i företagets kassa, och dessa kommer att användas till deras nästa event. Men det absolut viktigaste med segrarna var kvalitetsstämpeln för företaget.

– Vi fick jättemycket bekräftelse på att det vi gör är bra. Det var som ett kvitto på att man har lyckats, vilket ger motivation, säger Ebba.

Varför tror ni att det har gått så bra för er?

– Jag tror att det är för att vi samarbetar väldigt bra. Vi är fem i vår grupp och alla har olika tankar och åsikter, men vi har alltid kunnat mötas i mitten. Vi har aldrig tjafsat eller varit osams, utan har alltid kunnat diskutera oss till det bästa alternativet för vårt företag.

”Thoren Business School är väldigt bra på att förbereda oss för framtiden – det ska de ha.”

De unga företagarna riktar även ett tack till Thoren Business School för all hjälp på vägen. Enligt Ebba Malmkvist har skolan varit en viktig förberedande faktor på UF-företagarnas resa.

– De har verkligen gjort allt för att förbereda oss. Vi började med UF redan i ettan, vi satsade inte så stort men fick testa, lära oss skapa kontakter, hur man gör och så vidare. Det var väldigt bra för vi fick veta vad som krävs och lära oss om samarbete, säger hon och fortsätter:  

– Skolan är också så himla peppande. Då vi säger att vi kan göra något så höjer de alltid ribban lite, vilket ger självförtroende. De vet vad de pratar om och hjälper oss alltid framåt. Om vi behöver hjälp eller funderar på något kan vi alltid fråga lärare, som alltid har förslag och idéer på hur vi kan ta oss vidare.

Det här är Essence UF

Mattias Salenholt, VD; Ebba Malmkvist, marknadsförare; Josef Akravi, kommunikatör; Mohssen Hussein, ekonom; Radwan Hassan, säljare.

Studerar: Årskurs 2 på Business Program på Thoren Business School Västerås.

Förebild: “Tomas Wistrand (festfixare och företagare i Västerås, reds. anm.) är lite av en förebild, inspirationskälla och trygghet. När vi började med vårt företag tog vi kontakt med honom och han visade vad det innebär att hålla på med det vi ville göra. Vi har lärt oss mycket av honom och kan alltid prata med honom om vi undrar något.”

Förväntningar på SM: “Att lära oss en massa och bli mer bekväma med att stå inför en grupp människor. Det är klart att vi åker dit och vill vinna, men det är inget måste. Om vi vinner är det jättekul, det är ju något man drömmer om, men vi åker dit och gör vårt bästa. Det kommer att vara en väldigt häftig upplevelse.”

Framtidsplaner: “Vi har tänkt lite på att driva företaget vidare. Vi behöver inte avsluta bara för att UF-företaget måste avvecklas, utan vill vi fortsätta så fortsätter vi.”

Bästa med Thoren Business School: “Det är en väldigt peppande och förberedande skola, lärarna är väldigt positiva och man känner sig alltid trygg på skolan.”

Bästa företagartips: “Det låter klyschigt, men tro på er själva! Kontakter är också viktigt, och man måste hålla god relation med sina kontakter, för då når man ut till fler och ju fler kontakter man har desto bättre kommer det att gå. Och slutligen: ta det inte på för stort allvar – det ska vara kul också!”

Vill du också bli förberedd för ett liv inom business? Ansök till Thoren Business School här!