To top icon
Nyheter

Succé för UF-företagare – fick ställa sig på prispallen nio gånger

När En Kilometer UF 2022 – en kombinerad marknad och tävling för UF-företag i Gävleborg – ägde rum blev det en riktig succédag för Thoren Business School Gävle. Hela nio gånger representerades skolan på prispallen och två UF-företag kvalificerade sig till SM i Ung Företagsamhet.

I början av april fyllde UF-företag från hela Gävleborg centrala Gävle då En Kilometer UF gick av stapeln. Som namnet antyder bildade företagen ett långt stråk av försäljningsplatser. Dagen avslutades med prisutdelning i ett flertal tävlingar, vilket blev en fullträff för Thoren Business School Gävle som representerades på prispallen hela nio gånger.

I tävlingen Årets affärsplan vann Bookbox UF och på andra plats kom Receptkortet UF. Bookbox UF:s affärsidé är att erbjuda en läsupplevelse utöver det vanliga genom en hållbar bokbox innehållande en second hand-bok samt mysiga tillbehör som ger lässtunden det där lilla extra. Företaget består av de tre Business Program-eleverna Alva Forsberg, Miranda Karlsson Apell och Nellie Runesson.

– Vi vill sprida läsintresset vidare till andra unga och vuxna på ett roligt sätt. Vårt mål är inte bara att uppmuntra läsning – utan hållbar läsning. Böcker produceras i mängder och oftast blir de endast lästa en gång. Vi anser att böcker tål att läsas betydligt mer än så och därför valde vi att skapa prisvärda och miljövänliga second hand-bokboxar, berättar tjejerna i Bookbox UF.

Bookbox UF och Receptkortet UF tog första respektive andra plats i tävlingen Årets affärsplan.

Receptkortet UF, som kom på andra plats i tävlingen, säljer kortlekar med recept och består av Stina Woxlin, Anton Köijer och Ebba Andersson som går Communication Program samt Sanna Landell som går Business Program. Utöver en andraplats i Årets affärsplan kom Sanna Landell även på andra plats i tävlingen Årets säljare. Anton Köijer utsågs å sin sida till en av Årets nätverkare och fick sällskap av klasskamraten Ellinor Viken, VD i Jarsekassen UF som samlar lokala matproducenter i en matkasse.

”Bidrar med självförtroende”

Bookbox UF behövde inte heller nöja sig med enbart en tripp upp på prispallen. I tävlingen Årets innovation kom företaget nämligen på andra plats.

– Det bidrar med självförtroende som företagare eftersom vi fått bevisat att vi har en innovativ produkt och goda kunskaper i att driva ett UF-företag. Detta gör oss även ännu mera motiverade att jobba vidare med företaget och göra det så bra som möjligt innan avvecklingen. Sedan kommer vi självklart få nytta av dessa utmärkelser i arbetslivet också – att ha drivit UF-företag är alltid bra att ha på sitt CV och med priser som bekräftar vår arbetsinsats blir vi mer attraktiva på arbetsmarknaden, säger tjejerna.

Ett annat företag som syntes två gånger på prisutdelningen var Resmija Mucevskis företag Mia UF, som köper och säljer vidare begagnade varor. Resmija, som går Commerce Program, vann tävlingen Årets ekologiskt hållbara UF och kom på tredje plats i tävlingen Årets tjänst. Till följd av hennes seger kvalificerade hon sig till SM i Göteborg i maj.

Ellinor Viken utsågs till en av Årets nätverkare och Sanna Landell kom på andra plats i tävlingen Årets säljare.

Tiden och stödet från TBS ovärderligt

Den kanske mest ärofyllda tävlingen av dem alla – Årets UF-företag – vann Re-cykel UF som samlar in, reparerar och säljer begagnade cyklar. Företaget består av Business Program-duon Jonathan Svanberg och Simon Sundin. Tack vare denna utmärkelse kvalificerade sig företagarna också till SM i Göteborg där de gör Mia UF sällskap.

– Det har verkligen visat och gett oss ett kvitto på att det vi gör faktiskt är bra. Det har gett oss ett stort självförtroende vilket är skönt. Sedan är det också väldigt bra på cv, säger killarna i Re-cykel UF som kommer att fortsätta driva företaget som ett aktiebolag efter gymnasiet.

I SM kommer Mia UF och Re-cykel UF att tävla i samma kategorier som de kvalificerade sig till SM genom samt i årets monter, årets reklamfilm och FedEx access Award, som är en tävling som handlar om förståelse och kunskap i global handel.  

– Vi tror att det kommer att bli jättekul och en chans att verkligen visa vad vi går för. Det blir en stor lärdom. Att kunna göra en perfekt presentation och visa upp oss ska bli jättekul, och även att träffa mycket trevligt folk och nätverka, säger Re-Cykel UF-duon.  

De två företagen som ska representera Thoren Business School Gävle i SM i Göteborg: Re-Cykel UF och Mia UF.

Något både Bookbox UF och Re-Cykel UF tror är nyckeln till framgång för Thoren Business School Gävle-företagen är all hjälp och tid UF-företagarna har fått från skolan.

– På TBS ligger väldigt mycket fokus på UF-företagande redan från start. Som elever uppmanas vi redan första året att börja tänka ut potentiella UF-idéer och lär oss mycket om hur allt går till. Detta gör att vi har massor av tid att hitta på riktigt kreativa idéer samt utveckla och finslipa dessa. Våra UF-lärare är engagerade och har mycket erfarenhet – de vet vad som brukar fungera och hur man ska ta sitt företag till nästa nivå. Allt detta gör att vi får fram genomtänkta, genomarbetade och unika affärsidéer, säger Bookbox UF och får medhåll av Re-Cykel UF:

– Vi tror att lärarna verkligen pushar på UF. Lärarna är också väldigt bra och hjälpsamma, vilket är väldigt viktigt. Sedan får man mycket eget ansvar, vilket har varit viktigt för oss. De har trott på oss.

Segersviten inte slut där

Bara några dagar efter En Kilometer UF var det återigen dags för Thoren Business School Gävle-företag att hamna i rampljuset, detta då två företag kammade hem både guld och silver i tävlingen Årets UF-företag i Gävle på företagargalan Eldklotet. Som vinnare utnämndes Sipsafe UF och på andra plats kom Re-cykel UF.

Sipsafe UF har skapat ett skydd som man kan sätta ovanpå sitt glas för att minska risken för att bli drogad och utsatt på offentliga tillställningar såsom nattklubbar och fester. Företaget består av Communication Program-eleverna Allis Norlin Backe, Filippa Nöjd, Johanna Thorsell, Nelli Arefjärd och Tuva Rios. Företagets innovativa produkt och framgång har inte gått obemärkt förbi, utan har uppmärksammats bland annat av Gefle Dagblad och TV4:s Efter fem.

SipSafe UF – Årets UF-företag i Gävle enligt Företagarna Gävle.

Så gick det för Thoren Business School Gävle-företagen

Årets UF-företag
Första plats: Re-cykel UF (Jonathan Svanberg, VD & Simon Sundin, inköpare) – Kvalificerade sig till SM i Göteborg

Årets affärsplan
Första plats: Bookbox UF (Alva Forsberg, VD & ekonomiansvarig, Miranda Karlsson Apell, marknadsföringsansvarig och Nellie Runesson, inköps-& försäljningsansvarig)
Andra plats: Receptkortet UF (Anton Köijer, VD, Sanna Landell, marknadsförare, Stina Woxlin, kommunikatör och Ebba Andersson, ekonom)

Årets ekologiskt hållbara UF
Första plats: Mia UF (Resmija Mucevski, VD) – Kvalificerade sig till SM i Göteborg

Årets innovation
Andra plats: Bookbox UF  

Årets tjänst
Tredje plats: Mia UF

Årets säljare
Andra plats: Sanna Landell (Receptkortet UF)

Årets nätverkare
Anton Köijer (Receptkortet UF)
Ellinor Viken (Jarsekassen UF)

Årets UF-företag i Gävle på företagargalan Eldklotet
Första plats: Sipsafe UF (Allis Norlin Backe, VD, Filippa Nöjd, marknadsföringsansvarig, Johanna Thorsell, säljare, Nelli Arefjärd, ekonomiansvarig, Tuva Rios, kommunikationsansvarig)
Andra plats: Re-cykel UF