Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

Stort gensvar när Thoren Business School i Uppsala startar padelgymnasium

Thoren Business School i Uppsala drar i gång ett padelgymnasium. Cirka 40 elever ska gå specialinriktningen padel kommande läsår. – Det finns en stor efterfrågan bland ungdomarna att spela padel, men det här var lite fler elever än vi förväntat oss, säger Tony Kjäll, lärare i idrott- och hälsa på TBS Uppsala.

Padelboomen fortsätter och nu har sporten, som nyligen valdes in i Riksidrottsförbundet, börjat leta sig in på ThorenGruppens gymnasieskolor. TBS-läraren Tony Kjäll är väldigt involverad i padeln i Uppsala och bedriver ett eget padelföretag vid sidan av sin lärartjänst. Han är dessutom skolansvarig på svenska padelförbundet, så att det nu blir padelgymnasium på TBS Uppsala är rätt naturligt.

– Vi har kört padel på idrotten och eleverna efterfrågar ofta att de vill spela på idrotten. Det finns ju en del ungdomar som spelar men det är tyvärr ganska dyrt och då känns det bra att få göra det här på skolan, säger han.

Padelgymnasiet har redan blivit en succé då gensvaret har varit större än Thoren Business School hade kunnat tro.

– Just nu har våra ettor och tvåor sökt och de är cirka 30 stycken. Sedan kommer alla nya ettor kunna välja detta i höst också. Förkunskaperna är lite blandade. Några har spelat lite mer och några har spelat mest på idrotten. Men det här är ingen elitsatsning utan vi är måna om att det ska vara tillgängligt för alla, säger Tony Kjäll.

Själva upplägget ryms inom Thoren Sports Academy-konceptet (TSA) där eleverna genom att läsa Idrott och Hälsa specialisering 1 och 2 som individuellt val, ges möjlighet att träna sin idrott en gång i veckan på dagtid samtidigt som en satsning på studierna.

– Vi kommer att träna utomhus på City Padel så länge det är bra väder ute. Sedan blir det träning på Uppsala Tennisklubb, där de har fyra banor, när vi kör inomhus, där har de också gymmöjligheter vilket gör att de som läser vanlig TSA också kan träna där, säger Tony Kjäll, som ser fram emot hösten.

– Padel är en sport för alla och det känns kul att få göra det här på skoltid.

Intresserad att ansöka inför skolstart 22/23? Klicka här!

Bild som hör till artikeln
I sommar tar Egil studenten från Thoren Business School Gävle. Redan nu har han erbjudits en heltidsanställning på sin APL-plats Bilbolaget. – Vi vill ha kvar honom i teamet, säger handledaren David Sällman.
March 5, 2024
av 
August Gidlund