Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

Lever fotbollsdrömmen bredvid studierna

Möt Lukas Andersson: gymnasieeleven som redan är huvuddomare. Vid sidan av studierna satsar han på sin domarkarriär och drömmer om att en dag få döma på Anfield Stadium.

Lukas Andersson är en person med flera bollar i luften. Utöver att studera sista året på ekonomiprogrammet på Thoren Business School i Helsingborg, jobbar han extra på Intersport och bedriver en satsning inom sporten han älskar–fotboll. I och med att en skada satte stopp för karriären som spelare, är han tillbaka på planen med ett nytt perspektiv som domare.

– För min del är dömandet ett sätt att hålla mig kvar i fotbollens värld efter att jag slutat spela själv, säger han till tidningen Skånesport.

Trots sin unga ålder dömer Lukas division 6 som huvuddomare.

– Det är viktigt att vara bestämd och självsäker i sina beslut. Vi domare måste kunna sälja in våra beslut till både spelare, ledare och publiken samtidigt som vi är ödmjuka och trevliga mot alla vi möter, säger Lukas till Skånesport.

Att utbilda sig till domare är en process i flera steg. Lukas började sin karriär som föreningsdomare och gick sedan en första utbildning år 2022. Idag, flera utbildningar senare, dömer han som huvuddomare i division 6. Han planerar att i närtid genomföra steg 2 i utbildningen och därefter avancera i seriesystemen. Att vara domare beskriver han som roligt men utmanande:

– Det minsta som krävs av en domare är att du ska vara löpstark och ha god regelkunskap. Utöver detta tycker jag att det allra viktigaste är bra spelförståelse, och att kunna bemöta spelarnas känslor.

För Skånesport berättar han om drömmen att döma på Anfield Stadium – favoritlaget Liverpools hemmaarena:  

– Det är en arena med sjukt tryck, vilket jag har fått uppleva från läktaren. Det hade varit häftigt att få känna känslan från planen.

Bild som hör till artikeln
Under sin universitetstid studerade Johan Karlsson fysik och matte på magisternivå och tanken var att doktorera inom ämnet. Men något kändes inte helt rätt. Johan sökte istället ett jobb som fysik- och mattelärare och upptäckte att han stortrivdes. I dag arbetar han som legitimerad lärare på Thoren Business School.
March 5, 2024
av 
Linn Lundgren