Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Nyheter

Bäst i Skolsverige på ungt företagande: Gry och Maja virkade sig till SM

Möt prisade eleverna som går emot fast fashion, skapar hållbart hantverk för alla och vill starta en sygrupp för pensionärer. 

Det här är en del i artikelserien om arbetet och människorna bakom ett av Sveriges bästa gymnasium inom entreprenörskap.   

Thoren Business School har en lång nationell och internationell meritlista när det kommer till ungt entreprenörskap. Med över 200 UF-relaterade utmärkelser, SM- och EM-guld samt pris som en av Europas främsta entreprenöriella skolor sticker de verkligen ut.   

Under årets SM-final hade skolan hela 9 stycken nominerade företag och tog 5 medaljer i alla valörer. 

Ett av företagen på plats var Crochet Design UF. Bakom det står Gry Ahlström och Maja Morberg. Samhällsvetenskapseleverna från Örebro började sin UF-resa med en önskan om att göra hållbart hantverk tillgängligt för alla; att alla ska kunna välja något handgjort i stället för att något som är tillverkat i en fabrik. 

I en tid av snabba klädköp på nätet har en trend åt andra hållet startat: Allt fler virkar och lägger upp det på sociala medier. Gry och Maja upptäckte detta och ville ta ett steg längre. 

– Vi insåg att vi kunde göra nåt eget, för hand, berättar de. 

Med garn från personer i sin närhet, material från secondhandbutiker och spilltyger från en speciell hemsida började de virka egna produkter för att sälja billigare än genomsnittet.

Eleverna startade med necessärer och ställde ut dem på en julmarknad. Där insåg de att det fanns en efterfrågan på fler produkter, och valde att utöka produktionen till att även innefatta gosedjur, vantar och pannband:

– Vi har anpassat oss till efterfrågan och det har gått väldigt bra.

Årets hantverk

De egenvirkade produkterna blev snabbt populära, och förutom bra säljresultat lyckades eleverna vinna kategorin Årets hantverk i de regionala UF-tävlingarna, vilket gav dem en eftertraktad plats i SM. 

– Framgångarna har varit fantastiska, men det bästa har varit att få höra uppskattande ord från kunderna, säger de.

Utvecklats på flera plan 

Gry och Maja tycker att skolan gett bra stöttning i hela processen. Den stora satsningen på UF har gjort det möjligt att få information och tips från andra. 

– Lärarna har varit väldigt peppande och hjälpsamma, säger Gry.

De menar att de inte bara utvecklat kunskaper direkt kopplade till företagande, som bokföring, budgetering och så vidare. De har även vuxit på ett personligt plan. 

– Jag har blivit mer självsäker och vågar ta för mig mer. Jag hade aldrig vågat stå här och sälja något jag gjort för hand tidigare. Kursen i retorik har också hjälpt mycket, säger Maja.

Sygrupp för pensionärer 

Efter studenten kommer de förmodligen inte ha tid att driva vidare företaget på heltid. Däremot vill de hålla igång det på hobbynivå och fortsätta sälja på olika marknader. De vill även skapa en sygrupp för pensionärer där alla som vill kan delta till produktionen.

Det här Crochet Design UF 

Ort: Örebro
Elever: Gry Ahlström och Maja Moberg.
Affärsidé: Hållbara och kvalitativa hantverk till bra priser för alla åldrar.

Bild som hör till artikeln
Under sin universitetstid studerade Johan Karlsson fysik och matte på magisternivå och tanken var att doktorera inom ämnet. Men något kändes inte helt rätt. Johan sökte istället ett jobb som fysik- och mattelärare och upptäckte att han stortrivdes. I dag arbetar han som legitimerad lärare på Thoren Business School.
March 5, 2024
av 
Linn Lundgren